Jongeren en de digitale overheid

Lesprogramma en informatiepunt

Stichting Digisterker heeft een lesprogramma ontwikkeld voor jongeren in het (v)mbo en het praktijkonderwijs, om hen te leren omgaan met de digitale overheid. Het lesprogramma heet Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid. Daarnaast is door Stichting Digisterker de website Digidingen-desk: informatiepunt voor jongeren ontwikkeld. Op Digidingen-desk vinden jongeren (14 – 21 jaar) praktische informatie over het regelen van hun digitale overheidszaken.

Doe je digiding!

Doe je digiding! is hét lesprogramma voor jongeren over de digitale overheid. Het online lesmateriaal richt zich op vierdejaars vmbo-leerlingen en op eerstejaars mbo-studenten. Daarnaast zijn er klassikale lessen ontwikkeld voor jongeren in het praktijkonderwijs. Vanaf begin 2025 is Doe je digiding! ook beschikbaar voor havo/vwo-leerlingen. Het lesmateriaal is ontwikkeld door Stichting Digisterker en wordt gratis aangeboden. Aan de hand van verschillende thema’s maken jongeren kennis met digitale overheidsdiensten. Ze leren zelfstandig gebruik te maken van diensten zoals het aanvragen van DigiD, een ID-kaart en zorgtoeslag. Zo ontwikkelen ze kennis en vaardigheden die tussen hun 15de tot 18de levensjaar (en daarna) noodzakelijk voor ze zijn. Bibliotheken kunnen Doe je digiding! op verschillende manieren meenemen naar scholen als onderdeel van hun educatie-aanbod.

Klik hier voor meer informatie over Doe je digiding!

Digidingen-desk

Naast het lesprogramma Doe je digiding! heeft Stichting Digisterker de openbare website Digidingen-desk. Informatiepunt voor jongeren ontwikkeld. Op deze website vinden jongeren informatie over het regelen van digitale overheidszaken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een eigen DigiD, het terugvragen van loonheffing, of het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag. Veel jongeren vinden het lastig om deze zaken zelfstandig te regelen. Daarom biedt Digidingen-desk hulp bij het regelen van dit soort digitale zaken. Per thema vinden jongeren er stappenplannen, instructiefilmpjes, tips en hulpplekken. Ook ouders, docenten, bibliotheekmedewerkers en jongerenwerkers vinden er informatie en tips om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen.

Klik hier voor meer informatie over Digidingen-desk.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Angeliek van der Zanden (Programmaleider Jongereneducatie)

angeliek.vanderzanden@digisterker.nl

06 27 43 61 89

Marith Clignet (Medewerker jongereneducatie)

marith.clignet@digisterker.nl

06 29 18 25 06

Lees in onze privacyverklaring hoe Stichting Digisterker omgaat met uw persoonsgegevens.