Digisterker-Nieuwsbrief

December 2023

Twee veelgestelde vragen uitgelicht

Zowel de website Digisterkercursus.nl als de website Digivitaler.nl bevatten het menu-onderdeel ‘Veelgestelde vragen’. In elke nieuwsbrief lichten we er twee vragen uit: eentje over het lesprogramma ‘Digisterker- Werken met de e-overheid’ en eentje over het lesprogramma ‘DigiVitaler’. Deze keer een Digisterker-vraag die ook geldt voor DigiVitaler-programma: ‘Mag een samenwerkingspartner van de bibliotheek gebruik maken van het Digisterker- of DigiVitaler-lesmateriaal?’ De tweede uitgelichte vraag gaat ook over beide lesprogramma’s: ‘Is de aspirant-docent verplicht om de Digisterker-docententraining te volgen? En hoe zit dat met de DigiVitaler-docenteninstructie?’ De eerste vraag is vooral relevant voor coördinatoren, de tweede voor coördinatoren en docenten.

Ja, dat mag, mits het gebruik via de plaatselijke bibliotheek verloopt. Anders, meer juridisch geformuleerd: ja, de bibliotheek verwerft binnen haar werkgebied (gemeenten) het recht op toegang en gebruik van de onderdelen die deel uitmaken van de Digisterker- en/of DigiVitaler-licentie. Daarbij mag de bibliotheek deze licentie delen met lokale partners in haar werkgebied. Voorwaarde daarvoor is, dat er een duidelijke betrokkenheid van de bibliotheek is bij het delen van de licentie. Het is immers een product van de bibliotheek dat landelijk is ingekocht door de bibliotheeksector. Door het delen van de licentie kan de bibliotheek het bereik vergroten (meer cursisten). Het biedt de bibliotheek daarnaast de mogelijkheid om het gebruik door derden aan deze derden door te berekenen. De bibliotheek kan afspraken hierover vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst.

Wat betreft de Digisterker-docententraining:
Ja, als de docent nieuw is en wil gaan werken  met het lesprogramma 'Werken met de e-overheid', dan is hij verplicht eerst de docententraining te volgen. Tijdens de training wordt naast het bespreken van de inhoud van de cursus ook aandacht besteed aan zorgvuldig omgaan met de privacy van de cursisten tijdens de les. Stichting Digisterker werkt met een certificeringsregister voor docenten om te waarborgen dat docenten zich conformeren aan de gedragsrichtlijnen voor docenten die door Stichting Digisterker hierover zijn opgesteld.  Deze richtlijnen komen tijdens de docententraining uitvoerig aan bod. De docent krijgt na afloop van de training het certificaat per post toegestuurd. Zie ook de brochure Digisterker – docentenprofiel en docententraining.

Wat betreft de DigiVitaler-docenteninstructie:
Dat ligt eraan.

Heeft de aspirant-docent nog niet eerder een docententraining bij Digisterker gevolgd? Dan is het antwoord ja. Als hij nieuw is en als docent wil gaan werken  met het lesprogramma DigiVitaler, dan is hij verplicht eerst de docenteninstructie DigiVitaler te volgen. Tijdens de instructie wordt naast het bespreken van de inhoud van DigiVitaler ook aandacht besteed aan zorgvuldig omgaan met de privacy van de cursisten tijdens de les. Stichting Digisterker werkt met certificaten voor docenten om te waarborgen dat docenten zich conformeren aan de gedragsrichtlijnen voor docenten die door Digisterker hierover zijn opgesteld.  Deze richtlijnen komen tijdens de docenteninstructie uitvoerig aan bod. De docent krijgt na afloop van de instructie het certificaat per post toegestuurd.

Heeft de aspirant-docent al de docententraining 'Werken met de e-overheid' gevolgd en is hij in het bezit van het certificaat dat erbij hoort? Dan is het antwoord nee. Maar het wordt hem wel ten zeerste aangeraden om de docenteninstructie DigiVitaler toch te volgen, want het is de snelste manier om vertrouwd te raken met het lesprogramma DigiVitaler.

Voor de veelgestelde vragen op Digisterkercursus.nl hoeft u niet in te loggen. Voor de veelgestelde vragen op Digivitaler.nl wel. De vragen bedoeld voor coördinatoren ziet u na ingelogd te zijn als coördinator, de vragen bedoeld voor docenten nadat u bent ingelogd als docent.