Digisterker-Nieuwsbrief

Februari 2024

Docenten let op! Nieuw en vernieuwd lesmateriaal voor de cursus ‘Digisterker – Werken met de e-overheid’

Belangrijk nieuws voor de Digisterker-docenten die de Digisterker-cursus ‘Werken met de e-overheid’ geven! Met de start van het nieuwe jaar is er nieuw lesmateriaal beschikbaar en is er bestaand lesmateriaal vernieuwd. Verschillende onderdelen in het werkboek zijn uitgebreid en aangepast. Zo is Module 1 uitgebreid met nieuwe hoofdstukken over de sms-controle en de DigiD app. Verder zijn aan elk hoofdstuk de leerdoelen voor de cursist toegevoegd en de stappenplannen in de werkboekhoofdstukken voorzien van een nieuwe vormgeving. Naast de aanpassingen in het werkboek zijn ook de PowerPoint-presentaties die bij de hoofdstukken horen vernieuwd. Met als belangrijkste toevoeging de online Digisterker Docenten Demo’s. U vindt de nieuwe en vernieuwde hoofdstukken en presentaties op de voor u vertrouwde plekken op de website digisterkercursus.nl, onder het menu-onderdeel ‘Cursusmateriaal’. Om het materiaal te kunnen bestellen en/of downloaden, moet u inloggen met uw Digisterker-docentaccount.

De header met het hoofdmenu van de website digisterkercursus.nl

Uitbreidingen en vernieuwingen van het werkboek
Module 1 van het werkboek is uitgebreid met twee nieuwe hoofdstukken: ‘1.3 – DigiD veilig maken met sms’ en ‘1.4 – DigiD veilig maken met de DigiD app’. De korte hoofdstukken zijn toegevoegd omdat deze inlogmethoden veiliger zijn dan wanneer je alleen inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bovendien wordt inloggen met sms-controle of de DigiD app steeds belangrijker. Op de meeste websites van de overheid is het nu al niet meer mogelijk om in te loggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord.

Een andere aanpassing in het werkboek is dat vanaf nu elk hoofdstuk begint met leerdoelen, zodat cursisten een duidelijk beeld hebben van wat hun te wachten staat.

Het nieuwe hoofdstuk ‘DigiD veilig maken met sms’ met in het oranje kader de leerdoelen

Tot slot zijn de stappenplannen in de werkboekhoofdstukken opnieuw vormgegeven, passend bij de vormgeving van de Docenten Demo’s.

Het vernieuwde stappenplan dat hoort bij het hoofdstuk ‘1.3 – DigiD velig maken met sms’

De Docenten Demo’s
Zoals gezegd zijn naast de aanpassingen in het werkboek ook de PowerPoint-presentaties vernieuwd, die bij de hoofdstukken horen. Als u een vernieuwde PowerPoint-presentatie opent, is het eerste wat u zal opvallen dat de presentatie een stuk beknopter is. Elke presentatie bevat nog maar enkele informatieve dia’s over het hoofdstuk-onderwerp en een dia met een verwijzing naar de online ‘Docenten Demo’ over dat onderwerp. De Docenten Demo gebruikt u om samen met de cursisten het stappenplan te doorlopen, als u het hoofdstuk tijdens de les behandelt. Bij elke stap wordt de schermafbeelding getoond die bij die stap hoort, dezelfde schermafbeeldingen die ook in het werkboek staan. Dankzij het stappenplan aan de linkerkant weten u en de cursisten precies bij welke stap u bent en welke stappen nog gaan komen. Met dit stappenplan kunt u ook door de Docenten Demo’s navigeren. Zo kunt u direct naar een andere stap doorklikken. Een voordeel van de Docenten Demo is dat u altijd de meest actuele versie gebruikt die beschikbaar is. Op deze manier voorkomt u dat u per ongeluk een presentatie gebruikt met verouderde schermafbeeldingen.

De Docenten Demo die hoort bij het nieuwe hoofdstuk ‘DigiD veilig maken met sms

Wanneer komt de Docenten Demo van mijn gemeente beschikbaar?
Op dit moment zijn alle onderwerpen voorzien van een Docenten Demo, op de gemeentelijke module na. In de loop van 2024 worden alle gemeentelijke modules aangepast aan de nieuwe stijl. Dit betekent dat het werkboekhoofdstuk van de gemeente wordt vernieuwd en dat de bijbehorende PowerPoint-presentatie wordt ingekort en verrijkt met een Docenten Demo. Geeft u binnenkort de Digisterker-cursus? Download de presentatie dan kort van tevoren. Zo weet u zeker dat u de meest recente versie van het materiaal heeft.

Meer weten?
Heeft u vragen of opmerkingen over het nieuwe en/of vernieuwde lesmateriaal? Neem dan contact op met:

Kirley Schreurs, educatief redacteur en ontwikkelaar bij Stichting Digisterker
E-mailadres: kirley.schreurs@digisterker.nl
Telefoon: 06 2533 5217