Digisterker-Nieuwsbrief

Mei 2023

DigiVitaler-lessen over het patiëntenportaal uitgebreid

Bent u DigiVitaler-docent en wilt u aan uw cursisten laten zien hoe het patiëntenportaal van de huisarts of het ziekenhuis in de buurt eruit ziet? Dan kunt u vanaf nu gebruik maken van een voorgestructureerde PowerPoint-presentatie, waarin u zelf schermafbeeldingen van dit patiëntenportaal kunt plakken. Dit als aanvulling op de demo-portalen waarin de cursisten oefenen bij de DigiVitaler-lessen over het patiëntenportaal.

Het lesprogramma ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’ informeert mensen over nieuwe digitale zorgtoepassingen en laat ze ervaren hoe het is om ermee te werken. Twee DigiVitaler-lessen gaan over het patiëntenportaal, namelijk de les ‘Patiëntenportaal huisarts’ en de les ‘Patiëntenportaal ziekenhuis’. Bij deze lessen oefenen cursisten aan de hand van opdrachten in een demo-portaal van een verzonnen huisartsenpraktijk of een verzonnen ziekenhuis. Deze demo-portalen zijn gebaseerd op bestaande portalen en lijken op de patiëntenportalen van de lokale huisartsenpraktijk(en) en het lokaal ziekenhuis, maar zien er anders uit: een andere look-and-feel en soms ook andere namen voor sommige portaal-onderdelen.

Vertaalslag te groot
Voor sommige cursisten is de vertaalslag van de demo-omgeving naar het eigen portaal te groot. Om hun tegemoet te komen is aan het lesmateriaal van de lessen over het patiëntenportaal een voorgestructureerde PowerPointpresentatie toegevoegd, waarin u zelf schermafbeeldingen van het lokale portaal kunt plakken. Zo kunt u op het digibord of beamerscherm aan de cursisten laten zien hoe hun eigen portaal eruit ziet en wijzen op de overeenkomsten en verschillen met het demo-portaal.

Waar kan ik de presentatie Portaal lokaal-huisarts vinden?
De voorgestructureerde PowerPointpresentatie voor het portaal van de plaatselijke huisartsenpraktijk vindt u bij de les ‘Patiëntenportaal huisarts’. Hiervoor gaat u naar de website Digivitaler.nl en logt u in met uw docentenaccount. Vervolgens klikt u op het menu-onderdeel ‘Lessen’ en dan op de tegel ‘Patiëntenportaal huisarts’. Kies de les ‘Uw Zorg online’ of ‘MijnGezondheid.net’. Dit zijn de meest gebruikte patiëntenportalen door huisartsen in Nederland. De kans is groot dat uw lokaal portaal een variant is van ‘Uw Zorg online’ of van ‘MijnGezondheid.net’. Klik vervolgens op de tegel ‘Portaal lokaal’ en download de PowerPoint-presentatie. Vul tot slot de presentatie met de schermafbeeldingen van het portaal van de plaatselijke huisartsenpraktijk.

De webpagina ‘Lessen’ op Digivitaler.nl, na ingelogd te zijn als docent. Als u op de tegel ‘Patiëntenportaal huisarts’ klikt, komt u na één keer doorklikken bij de tegel ‘Portaal lokaal’.

Waar kan ik de presentatie Portaal lokaal-ziekenhuis vinden?
De voorgestructureerde PowerPointpresentatie voor het portaal van het plaatselijk ziekenhuis vindt u bij de les ‘Patiëntenportaal ziekenhuis’. Klik hiervoor op het menu-onderdeel ‘Lessen’, dan op de tegel ‘Patiëntenportaal ziekenhuis’ en vervolgens op tegel ‘Portaal lokaal’, om de PowerPoint-presentatie te downloaden en te vullen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze voorgestructureerde PowerPoint-presentaties? Neem dan contact op met Jan van Avezaath of Bram te Brake, beiden educatief ontwikkelaar bij Stichting Digisterker. Hun contactgegevens zijn:

E-mailadres: jan.vanavezaath@digisterker.nl
Telefoonnummer: 06 2911 5909

E-mailadres: bram.tebrake@digisterker.nl
Telefoonnummer: 06 1107 5090