Digisterker-Nieuwsbrief

Oktober 2023

Twee veelgestelde vragen uitgelicht

Zowel de website Digisterkercursus.nl als de website Digivitaler.nl bevatten het menu-onderdeel ‘Veelgestelde vragen’. In elke nieuwsbrief lichten we er twee vragen uit: eentje over lesprogramma ‘Digisterker- Werken met de e-overheid’ en eentje over het lesprogramma ‘DigiVitaler’. Deze keer de Digisterker-vraag ‘Is het cursusmateriaal actueel?’ en de DigiVitaler-vraag ‘Zijn er verschillende soorten lessen bij DigiVitaler?’ De eerste vraag is relevant voor coördinatoren en docenten, de tweede voor docenten.

De websites van de overheid veranderen nogal eens. Daarom actualiseert Stichting Digisterker het cursusmateriaal regelmatig. De werkboeken en de bijbehorende PowerPoint-presentaties worden een keer per jaar geactualiseerd en, als dat nodig is, vaker. Dat geldt ook voor het hoofdstuk over de gemeentelijke website. Over een nieuwe versie van het gemeentelijke hoofdstuk informeren wij u, als Digisterker-coördinator, per e-mail. Wij sturen u daarnaast ook een mail voor de Digisterker-docenten, met het verzoek aan u of u die mail dan wilt doorsturen naar de docenten. Zodat zij ook op de hoogte zijn.

Leg geen voorraad aan!
Omdat het lesmateriaal regelmatig geactualiseerd wordt, adviseren wij u om geen werkboek-voorraad aan te leggen. Cursisten hebben er baat bij dat de informatie en schermafbeeldingen in hun werkboek actueel zijn. De digitale versie van het werkboek die u op digisterkercursus.nl vindt, is altijd de meest recente.

Ja, er zijn drie soorten lessen bij DigiVitaler:

De 'gewone' DigiVitaler-lessen
Bij deze lessen wordt geleerd door te doen. De lessen hebben altijd een werkblad met opdrachten voor de cursisten en een oefenomgeving of website waarin of waarop de cursisten aan de hand van de opdrachten kunnen oefenen. Deze lessen duren 60 tot 90 minuten. U vindt deze lessen op de webpagina 'Lessen' onder de tegels 'Apotheek.nl', 'Gezondheidsapps', 'Patiëntenportaal huisarts', 'Patiëntenportaal ziekenhuis', 'Thuisarts.nl' en 'Videoconsult'.

De aanvullende DigiVitaler-lessen
Dit zijn informatieve lessen. Hierbij wordt niet geleerd door te doen (dus hier geen oefenomgeving of website waarin of waarop cursisten kunnen oefenen aan de hand van opdrachten). Deze lessen duren 20 tot 30 minuten. U vindt deze lessen op de webpagina 'Lessen' onder de tegel 'Meer digitale zorg...' Het lesmateriaal bestaat uit een video, een boekje en een informatieve powerpointpresentatie, aan de hand waarvan de docent de digitale zorgtoepassing introduceert en toelicht.

Een introductieles over digitale zorg
Ook dit is een informatieve les van 20 tot 30 minuten. U vindt deze les op de webpagina 'Lessen' onder de tegel 'Introductie digitale zorg'.

Voor de veelgestelde vragen op Digisterkercursus.nl hoeft u niet in te loggen. Voor de veelgestelde vragen op Digivitaler.nl wel. De vragen bedoeld voor coördinatoren ziet u na ingelogd te zijn als coördinator, de vragen bedoeld voor docenten nadat u bent ingelogd als docent.