Wat we vinden van ons werk…

“Veel jongeren missen de vaardigheden én het vertrouwen om hun digitale zaken te regelen met instanties als de overheid, banken en verzekeraars. Ze kennen die wereld niet goed en beheersen vaak de taal en digitale vaardigheden niet die daarvoor nodig zijn. Dat maakt hen kwetsbaar – onnodige schulden liggen op de loer. Met het lesprogramma Doe je digiding! en de website Digidingen-desk geven we hun houvast én richting. We horen van jongeren en begeleiders dat onze methode hen echt vooruithelpt richting zelfstandig digitaal burgerschap. Als programmaleider jongereneducatie werk ik samen met onderwijs, jongerenwerk en bibliotheken om jongeren te ondersteunen. Zodat ze niet alleen meekunnen, maar ook zélf de regie leren nemen over hun digitale leven. ‘It takes a village to raise a child’ is voor mij geen cliché, maar een kernwaarheid – samenwerking is onmisbaar om jongeren écht te kunnen ondersteunen in hun digitale leven.”

“Wat ik mooi vind aan ons werk, is dat het praktisch en mensgericht is. Als educatief ontwikkelaar maak ik samen met mijn collega’s lesprogramma’s en oefenomgevingen die aansluiten bij de echte vragen van mensen. Ook ondersteunen we bibliotheken bij het inzetten van onze programma’s. Alles wat we doen – van inhoud tot service – is maatwerk. Zo zorgen we dat cursisten zich herkennen in de lesstof en echt stappen durven zetten. Het is mooi om samen met bibliotheken mensen te helpen bij iets dat zo belangrijk is: zelfstandig kunnen omgaan met digitale diensten.”

“In al mijn werk dat ik in het verleden heb gedaan, stond één ding centraal: mensen ondersteunen zodat ze weer verder kunnen. Bij Digisterker komt alles samen. Als medewerker dienstverlening en relatiebeheer help ik bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties bij het inzetten van onze lesprogramma’s en leg ik verbindingen tussen partijen die samen aan zelfredzaamheid werken. Wat mij drijft, is de wens dat iedereen zelfstandig en met vertrouwen kan meedoen in de maatschappij. En eerlijk: ik heb zelf gemengde gevoelens over de digitale wereld. Het kan handig zijn, maar voelt soms ook ingewikkeld en ongrijpbaar. Juist daardoor begrijp ik hoe belangrijk het is dat mensen goed begeleid worden. Via Digisterker draag ik daar op een praktische manier aan bij. Want als mensen leren omgaan met digitale dienstverlening, krijgen ze niet alleen toegang tot informatie, maar ook meer regie over hun leven. Dat is nodig en zinvol, en ik voel me bevoorrecht dat ik daaraan kan meehelpen.”

“Bij Digisterker maken we het verschil door mensen het vertrouwen te geven om zelf hun weg te vinden in de digitale wereld. Als medewerker redactie educatie zorg ik dat goed lesmateriaal tot stand komt, maar het zijn de docenten en trainers die het tot leven brengen en zorgen dat cursisten echt stappen durven zetten. Als mensen na afloop van een cursus zeggen dat ze trots zijn dat ze zelf iets hebben geregeld, voelt het goed om daaraan te hebben bijgedragen.”

“Zelfvertrouwen ontstaat niet in één keer, het groeit. Daarom geloven we in leren in een klas, in een groep, verspreid over meerdere lessen. In zo’n setting durf je fouten te maken, leer je van elkaar en merk je dat je niet de enige bent die dit lastig vindt. Door te doen, samen en onder begeleiding, groeit het digitale zelfvertrouwen. Onze lesprogramma’s zijn daar bewust op ingericht. En daar sta ik als educatief ontwikkelaar volledig achter. Wat we maken moet ertoe doen – en dat doet het op deze manier.”

“Ik heb jongeren vaak zien worstelen met digitale overheidszaken – soms omdat ze de taal niet spreken, soms omdat ze gewoon niemand hebben om het aan te vragen. Vanuit die ervaring wil ik iets betekenen. Als adviseur jongereneducatie bij Digisterker ben ik continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen om uiteindelijk zoveel mogelijk jongeren te kunnen bereiken en ondersteunen met onze programma’s. Hierbij adviseer en train ik docenten, bibliotheek-medewerkers en jongerenwerkers, zodat zij aan de slag kunnen met programma’s en ondersteuning waarmee jongeren wél vooruit kunnen. Zodat ze snappen hoe het werkt, zich sterker voelen en volwaardig meedoen. Samen met scholen, jongerenwerk en bibliotheken maken we die impact. En daar ben ik trots op.”

“Digitaal meedoen is niet vanzelfsprekend. Als educatief redacteur en ontwikkelaar vind ik het daarom belangrijk dat we lesmateriaal maken dat mensen echt helpt. We luisteren naar docenten en cursisten, want zij weten als geen ander wat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat onze programma’s aansluiten bij de praktijk én bij de mensen. Met onze lessen dragen we bij aan meer digitaal zelfvertrouwen. En of mijn bijdrage nu klein of groot is: ik doe het graag, want iedereen verdient een kans om mee te doen.”

“Digitalisering is een geweldige kans, maar ook een maatschappelijke ongelijkmaker. Dat besef groeide bij mij al jaren vóór de oprichting van Digisterker. Vanuit mijn achtergrond in technologie en onderwijs zag ik steeds vaker hoe mensen achterbleven omdat ze de snelle ontwikkelingen niet konden bijbenen. Mijn overtuiging dat zij geholpen moesten worden, leidde tot de oprichting van Stichting Digisterker.

Wat begon met het ontwikkelen van één lesprogramma – Digisterker – Werken met de digitale overheid – groeide uit tot een landelijk initiatief, mede dankzij de samenwerking met de bibliotheeksector. Die samenwerking heeft mij gesterkt in het geloof dat we, met goede lesprogramma’s en gemotiveerde docenten, mensen écht kunnen helpen digitaal mee te doen.

Ik geloof in landelijke programma’s met een lokale invulling, want juist op lokaal niveau vindt het echte contact plaats. Bibliotheken en het onderwijs vormen daarvoor een sterke infrastructuur. Ik ben er trots op dat we daar met Digisterker een schakel in zijn geworden.

Het werk voor Stichting Digisterker geeft me elke dag veel voldoening en energie, mede door de samenwerking met mijn collega’s. Mijn geloof in onze stichting gaat hand in hand met de overtuiging dat we samen de digitaliseringsvraagstukken van vandaag kunnen aanpakken. Door dagelijks kleine stappen te zetten, om ons heen te kijken of we nog op de goede weg zijn en steeds door te blijven gaan, volgen we een eenvoudige maar doeltreffende filosofie. In samenspraak met mijn collega’s en onze samenwerkingspartners geef ik daar als directeur van Stichting Digisterker graag richting aan.

Met onze programma’s, en dankzij de inzet van vele anderen, kunnen we bijdragen aan het voorkomen van uitsluiting. Dat is waardevol werk, en het geeft betekenis aan wat we samen doen. Door onze programma’s stevig te verankeren in landelijke ontwikkelingen en beleid, kunnen we de impact voor zowel individu als samenleving verder vergroten. Daar geloof ik in.”

“Veel jongeren missen de steun van thuis bij het regelen van digitale overheidszaken. Dat leidt tot gemiste kansen, schulden of onnodige stress. Met onze lesprogramma’s leren jongeren om dit zelf te doen. Ik geloof in een samenleving waarin iedereen – ongeacht achtergrond – gelijke kansen krijgt. Als educatief ontwikkelaar draag ik daaraan bij door praktisch materiaal te maken dat werkt. Zo bouwen we aan een toekomst waarin jongeren sterker staan, met de kennis en vaardigheden die ze verdienen.”