Digisterker-Nieuwsbrief

December 2022

Geslaagde workshop van Medisch Spectrum Twente en Bibliotheek Enschede over het patiëntenportaal

Op 22 november organiseerde Medisch Spectrum Twente (MST) samen met Bibliotheek Enschede in de bibliotheek de workshop ‘Patiëntportaal MST’. Tijdens deze avond kregen twaalf deelnemers uitleg over het portaal ‘MijnMST’. Onder begeleiding van twee docenten gingen ze vervolgens zelf aan de slag met het demoportaal van DigiVitaler.

In de zorg worden steeds meer zaken online geregeld. Huisartsen en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. Het gebruik van een portaal bespaart zowel de zorgverlener als de patiënt tijd. En de patiënt heeft altijd en overal toegang tot zijn medische gegevens. Een grote groep mensen heeft moeite om deze digitale ontwikkeling binnen de zorg bij te benen. Om die mensen hierbij te helpen worden er in het land workshops georganiseerd, zo ook in Enschede.

MijnMST
Namens het Medisch Spectrum Twente voerde Willem Marsman, senior projectleider bij het ziekenhuis, het woord over MijnMST. Hij vertelde over de mogelijkheden van het patiëntenportaal. En de deelnemers kregen een inkijkje in het portaal, zoals hoe je je medische gegevens in kunt zien. Daarnaast presenteerde Willem Marsman enkele toekomstige functies van MijnMST en ging hij in op vragen uit het publiek. Met name de vragen over de beveiliging van privacygevoelige gegevens werden uitgebreid besproken.

Deelnemers aan de slag met oefenomgeving patiëntenportaal op Digivitaler.nl
Na de presentatie gingen de deelnemers zelf enthousiast aan de slag. Onder begeleiding van twee docenten van de bibliotheek konden zij ervaren hoe het is om in een patiëntenportaal op zoek te gaan naar informatie. Aan de hand van opdrachten verkenden zij een demoportaal van een verzonnen ziekenhuis op Digivitaler.nl. Zo hoefden ze zelf niet in te loggen op hun eigen portaal en hoefden ze geen gebruik te maken van hun eigen persoonlijke, medische gegevens. De deelnemers kregen hiermee een goede indruk van hoe een patiëntenportaal van een ziekenhuis werkt. Uit de cursusruimte klonken veel positieve reacties: ‘Het is fijn om te weten dat het er is, ik ga thuis proberen om zelf in te loggen’ en ‘Wanneer is de volgende cursus? Dan kom ik zeker terug.’

De deelnemers aan de slag met het demoportaal van DigiVitaler

Uit de cursusruimte klonken veel positieve reacties: ‘Het is fijn om te weten dat het er is, ik ga thuis proberen om zelf in te loggen’ en ‘Wanneer is de volgende cursus? Dan kom ik zeker terug.’

Volgende workshop
Eind februari 2023 vindt er weer een DigiVitaler-workshop in Bibliotheek Enschede plaats, maar dan over het patiëntenportaal huisarts. Hierbij zullen ook de portalen van de Enschedese huisartsen aan de orde komen.